ARTIKEL PANAS!!!

Jumaat, 17 Jun 2011

KOS MELEPAS (OPPORTUNITY COST), ADA YANG TAK FAHAM?


Artikel ini kawan tulis bagi menjawab kekecohan mengenai isu pengurangan subsidi yang timbul dalam 3 minggu kebelakangan ini. 

Kawan ingin memberikan ilustrasi yang mudah. Anda mempunyai RM1,000 sekarang. Anda berhajat untuk membeli sebuah i-pad yang mempunyai tanda harga yang sama. Dalam masa yang sama, isteri anda pula mendesak, wang RM1,000 itu diserahkan kepadanya bagi membuat peruntukan bagi persiapan menyambut Hari Raya Puasa yang akan menjelang dua bulan dari sekarang.

MENJUNJUNG KASIH KE ATAS DYMM SPB YDP AGONG TUANKU MIZAN

Kawan sebagai rakyat kecil di negara tercinta ini ingin menjunjung kasih dan merakamkan setinggi penghargaan kepada DYMM Seri Paduka Baginda Yang Di Pertuan Agong, Tuanku Mizan kerana tidak memberikan perkenan baginda kepada kerajaan Pulau Pinang untuk mengadakan pilihanraya pemilihan jawatankuasa masjid kariah di negeri berkenaan. 

Tuanku Mizan diberitakan telah mengarahkan supaya pilihanraya masjid berkenaan yang dijadualkan diadakan esok dan lusa, ditangguhkan buat sementara waktu.

ISU MURTAD : KENAPA SALAHKAN PERKASA?

Naib Ketua Pemuda Pas Pusat buat kenyataan mempersoalkan pendirian Perkasa dalam isu statistik 135 umat Islam yang murtad yang didedahkan Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Seri Jamil Khir Baharom di Parlimen baru-baru ini.

Khamis, 16 Jun 2011

DOSA UTUSAN ADAKAH SAMA DOSA NIK AZIZ?

Nik Aziz kata, karikatur bertajuk "Kekeliruan Kes Rogol" yang disiarkan Utusan Malaysia menjadikannya sebagai "Denmark Malaysia", merujuk kepada penyiaran karikatur yang didakwa Nabi Muhammad memakai serban berbentuk seperti bom.

Rabu, 15 Jun 2011

RON97 TURUN 10 SEN, KENAPA PR TAK MENYALAK?

Harga petrol RON97 akan diturunkan 10 sen kepada RM2.80 bermula tengahmalam ini. Penurunan ini adalah yang pertama sejak harga petrol RON97 diapungkan mengikut pergerakan pasaran.

ADAKAH SAMA BILA TONY BLAIR & KOMENG BACA AL-QURAN?

Harakahdaily (klik sini) mengeluarkan satu artikel bertajuk "Kalaulah Tony Blair Pemimpin DAP" yang menyentuh tentang bekas Perdana Menteri Britain, Tony Blair membaca Al-Quran setiap hari dan menyifatkan Al-Quran sebagai sumber rujukan.

Selasa, 14 Jun 2011

MAT SABU PUN KENCING DALAM SELUAR GAK?


Mat Sabu bengang bila Perkasa bercadang untuk "mengacau" perhimpunan "aman" Bersih 2 yang dirancang pada 09/07/2011 nanti. Mat Sabu suruh Perkasa berhimpun hari lain pasal dia dah "book" dulu tarikh tu. Sila baca artikel penuh Malaysian Insider di sini.

Isnin, 13 Jun 2011

CINA SEPET DAP, JUAL BUNGA PUN SANGGUP....

Ahli Parlimen Bakri dari DAP, Er Teck Hwa buat kerja "part time" dengan menjual bunga raya di Parlimen. Perniagaannya nampaknya laris apabila berjaya menjual 80 tangkai bunga berkenaan dan mengutip RM3,500. Kawan puji semangat Cina sepet DAP ni yang bangga menjual bunga kebangsaan. Tapi, apa tapinya???

Ahad, 12 Jun 2011

BIAR ORANG CINA PIMPIN ISLAM

Assalamualaikum. Pertama sekali, kawan ingin berterimakasih kerana blog UP4U2C ini tetap dilawati biarpun tidak mengetengahkan catatan terbaru selama seminggu. Bukannya apa, kawan balik ke Kuantan kerana ada urusan keluarga. Sambil-sambil menghirup udara segar di tepi pantai Sungai Ular, kawan memerhati dari jauh perkembangan politik tanahair. Niat kawan untuk berehat seketika rupanya tak kesampaian kerana banyak sekali isu politik timbul sepanjang seminggu cuti rehat kawan ni.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...